DZWONIEC ZWYCZAJNY - Carduelis chloris

Mały ptak z rodziny łuszczakowatych zamieszkujący Europę, północną Afrykę i południowo-zachodnią Azję. Z reguły osiadły, ale część północnych populacji wędrowna – przeloty II–IV I IX–XI.
W Polsce średnio liczny lub liczny ptak lęgowy, rozpowszechniony w całym kraju. Wielkość ptaka to około 15 cm. Upierzenie oliwkowozielone na wierzchu ciała, a zielonożółte na spodzie. Boki głowy szare. Ogon krótki, wyraźnie rozwidlony, czarny na końcu, a żółty u nasady. Dziób mocny, stożkowaty, barwy cielistej.
Samiec bardziej żółty od samicy, z większymi żółtymi lusterkami na lotkach i plamami z boku ogona. Samica bledsza i z delikatnym kreskowaniem na grzbiecie. Ptaki młode o upierzeniu ciała kreskowanym i bledszym niż dorosłe.
Płeć można u nich rozpoznać na podstawie wielkości żółtych plam na skrzydle i ogonie.
Mówimy o rozpoznawaniu płci u ptaków w kolorze "natura". O wiele trudniej jest z ptakami mutacyjnymi.


Rok hodowlany 2018

W czasie wystawy awifauny europejskiej w Mikołowie, zorganizowanej przez stowarzyszenie AWES upatrzyłem sobie i zakupiłem jedną parę dzwońców mutacyjnych.
Na hodowlę ptaków w kolorze "natura" nie mam pozwolenia. Sezon lęgowy pokaże, czy uda się uzyskać przychówek. Póki co ptaki się mają dobrze i oby tak dalej.

Para lęgowa:


Strona wykorzystuje pliki cookies. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia przeglądarki.