ZIELNIK

Dla jednych chwasty, dla innych zioła. Dla jednych trucizna, dla innych lekarstwo.
Dopiero jak człowiek zagłębi się w temat żywienia ptaków w przyrodzie, to zauważa jak często się myli i źle ocenia to co obok nas rośnie.
Powiem więcej....często karmimy ptaki czymś co i nam by pomogło.
Przykład ? A proszę bardzo, niech będzie "ostropest plamisty".
Karmimy tym szczygły, żeby miały zdrowe wątroby, a kiedy nas wątroba boli (niekoniecznie po wodzie ognistej) to sięgamy po rapacholinę !!!
A dlaczego nie po ostropest ?
Dlaczego nie jemy go zapobiegawczo, albo wtedy kiedy mamy pogorszone wyniki badań ?
W sklepie, w którym kupuję mielony ostropest plamisty wielu klientów, szczególnie z problemami zdrowotnymi, nauczyło sie go jeśc i wielu z nich dało sobie po jakimś czasie spokój z tabletkami.
Proszę mi wierzyc - TO DZIAŁA.
W tym dziale co nieco o ziołach i "chwastach" będę pisał, ciągle ucząc się, a rozpocznę od czegoś co niejednemu właścicielowi domu, a raczej ogrodu spędza sen z powiek czyli od....zwykłego mlecza, fachowo nazywanego mniszkiem lekarskim, bez którego hodowla szczygłów jest niezwykle utrudniona.

Mniszek lekarski
Mniszek lekarski niektóre ptaki wprost uwielbiają. Szczygły i gile wprost zajadają się przekwitniętymi pąkami, wyjadając z nich ziarna ale i drobne robaki. W zasadzie w tej roślinie jadalne jest wszystko, bo przecież liście to też niezły rarytas.
Babka zwyczajna
Cóż można o tym "chwaście" powiedziec ?
Do niedawna była niemile widziana i w moim ogrodzie, a przy tym trudna do wyplenienia. Teraz mi już nie przeszkadza, bo jak może przeszkadzac hodowcy ptaków takich jak szczygły, czyże i gile ?
Babka lancetowata
Babka lancetowata, podobnie jak szerokolistna, wystepuje na półkuli północnej, całej Europie, w Azji zachodniej i na wschodzie po Himalaje.Dla człowieka lecznicze są liście, świetnie leczy rany skóry. Dla ptaków priorytetem są nasiona zawierające śluz, proteiny, skrobię i olejki.
Aksamitka
Roślina pochodzi z Ameryki. Przez Indian była uważana za strażnika pól i ogrodów bo jej zapach i wydzieliny korzeniowe odstraszają owady i nicienie. Niszczą też okoliczne chwasty, również perz.
Bodziszek łąkowy
Rodzimym obszarem jego występowania jest Europa i Azja. W medycynie ludowej roślina była uznawana za leczniczą. Jej ziele zawiera m.in. gorycz, kwas elagowy, kwas galusowy, garbniki. Ptaki chętnie wydłubują z owoców ziarna.
Bylica pospolita
Występuje w całej Europie i w Azji. W Polsce rośnie na brzegach pól uprawnych, na miedzach, w rowach, na pastwiskach i na nieużytkach. Anglosasi wymieniają bylicę pospolitą wśród "dziewięciu świętych ziół". Ziele to zawiera oleji eteryczne, substancje goryczowe, związki zywicowe, kwasy organiczne, węglowodany i sole mineralne. Najczęściej używane jest suszone ziele, dla ludzi działa wzmacniająco, oczyszczająco i pobudzająco na czynności wydzielnicze żołądka i wątroby, usprawnia trawienie. Gile nie gardzą tym ziołem, a wręcz go poszukują.
Chaber bławatek
Występuje w Europie i Azji. Jeszcze niedawno w Polsce był pospolitym chwastem, jednak herbicydy stosowane w rolnictwie mocno go przetrzebiły. W lecznictwie stosuje się suszone kwiaty chabra, które działają silnie żółtopędnie, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Ptaki jak zwykle gustują w ziarenkach tego chwastu.
Czarny bez
Czarny bez, ze względu na swoje właściwości lecznicze, jest w medycynie ludowej wykorzystywany od wieków. Krzaki czarnego bzu często tak silnie się rozrastają, że przypominają drzewa. Kwiaty czarnego bzu zawierają dużo flawonoidów i kwasów fenolowych, a ponadto kwasy organiczne, sterole, olejek, garbniki, triterpeny, sole mineralne.Działają napotnie, moczopędnie, uszczelniają ściany naczyń włosowatych i poprawiają ich elastyczność. Ze względu na właściwości przeciwzapalne stosuje się je także do płukania chorego gardła i okładów przy zapaleniu spojówek.Owoce czarnego bzu zawiarają: glikozydy antocyjanowe, pektyny, garbniki, kwasy owocowe, witaminy (szczególnie dużo C i prowitaminy A), sole mineralne (wapnia, potasu, sodu, glinu i żelaza). Poza właściwościami napotnymi i moczopędnymi mają też lekko przeczyszczające i przeciwbólowe. Należą do tzw. środków czyszczących krew, poleca się je jako lek odtruwający i pomagający usuwać z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii i toksyny w chorobach reumatycznych oraz skórnych. Owoce czarnego bzu są też stosowane w stanach zapalnych żołądka i jelit, a także jako pomocniczy lek przeciwbólowy w nerwobólach i rwie kulszowej.Nic więc dziwnego, że dzikie ptaki leczą się tą rośliną.
Głóg jednoszyjkowy
Roślina stosowana w lecznictwie w chorobach serca, naczyń krwionośnych i nadciśnieniu tętniczym. Głóg jednoszyjkowy rozszerza naczynia krwionośne, działa łagodnie i odwadniająco. Gile jedzą nasiona owoców.
Gwiazdnica
Jej ziele zawiera saponiny o działaniu przeciwzapalnym, flawonoidy (m.in. rutynę), znaczne ilości beta-karotenu, czyli prowitaminy A i witaminę C, a także witaminy E, PP (niacynę), B1 (tiaminę), B2 (ryboflawinę) oraz liczne minerały – potas, fosfor, żelazo, wapń, cynk, magnez, selen, jod i krzem. Ptaki ją uwielbiają, a podawac można nawet wtedy gdy jest przemrożona.
Kozibród łąkowy
Kozibród występuje w Azji, Europie i Ameryce Północnej. Jadalny korzeń kozibrodu porolistnego znany jest jako salsefia. Ale jadalne i bardzo smaczne są także kwiaty i młode pędy. W Polsce od wieków jadalne były korzenie kozibrodu. Spożywało się je surowe (np. w surówkach), jak i gotowane. We Włoszech przysmakiem są kwiaty kozibrodu blanszowane na maśle. Kozibród warto włączyć do codziennego menu, gdy są kłopoty z woreczkiem żółciowym lub wątrobą, ponieważ ma on działanie oczyszczające.
Jarząb pospolity
Kto nie zna jarzębiny, lub nie wie jak wyglądają jej owoce ? Wszyscy znają. A kto wie co jest przysmakiem gila z drzewa jarzębiny ? Otóż wcale nie owoce. Gile wyjadają z owoców ziarna i to jest ich bardzo ważne pożywienie.
Krwiściąg
Występuje w stanie dzikim w prawie całej Europie, z wyjątkiem północy, także w Azji i Ameryce Północnej. W Ameryce Północnej jest gatunkiem zawleczonym i zadomowionym. W Polsce średnio pospolity. Był dawniej używany do tamowania krwi przy nieżytach układu pokarmowego.
Szczaw kędzierzawy
Szczaw kędzierzawy to roślina z rodziny rdestowatych. Surowcem leczniczym jest korzeń. Ma działanie żółciopędne, przeczyszczające i regulujące metabolizm wątroby. Stosuje się go w leczeniu przewlekłych schorzeń skóry, zwłaszcza łuszczycy. A ptaki zajadaja się ziarnem.
Ligustr pospolity
Należy do rodziny oliwkowatych. Używany często jako żywopłot. W lecznictwie używane są liście i owoce. Napar z liści ludzie stosują w stanach zapalnych gardła, w szkorbucie iw bulu zębów. Ptaki jedzą jagody, które działają wzmacniająco i pobudzająco na system odpornościowy.
Pępawa dwuletnia
JEst to roślina dwuletnia wysokości do 120 cm, o łodydze wzniesionej, rozgałęzionej, dołem czerwonawo nabiegłej. Liście skrętoległe, obejmujące łodygę strzałkowatą nasadą, o zmiennym kształcie, najczęściej dolne liście pierzasto podzielone lub ząbkowane zatokowo, górne niepodzielone, czasami wszystkie niepodzielone. Kwiaty żółte, języczkowe, zebrane w koszyczki tworzące baldachokształtną wiechę. Listki okrywy owłosione. W Polsce wystepuje na całym obszarze, w górach w niższych położeniach. Rośnie na łąkach, pastwiskach, przydrożach, polach, zboczach, chętnie na glebach gliniastych i żyznych.
Rdest plamisty
Roślina jednoroczna . Występuje w miejscach wilgotnych na brzegach rzek, na przydrożach, na polach i w ogrodach jako chwast w uprawach warzyw i roślin okopowych. Kwitnie od lipca do października, jest rośliną miododajną. Owoc to drobny, 3-kanciasty lub soczewkowaty orzeszek. Stosowany w medycynie ludowej jako środek przeciwkrwotoczny (w leczeniu hemoroidów ), moczopędny, przeciwzapalny.
Rokitnik zwyczajny
Rokitnik pospolity jest rośliną naturalnie rosnącą na terenie Europy oraz Azji. Jest pokroju krzewu, ale czasem także niedużego drzewa. Rokitnik to cenna roślina lecznicza i przyprawowa. Wykorzystujemy dojrzałe owoce. Owoce rokitnika zbieramy w okresie od sierpnia do października. Owoce zawierają bardzo dużo witamin C, E, F, K, P i prowitaminę A, dlatego ich spożycie jest bardzo korzystne dla zdrowia. Owoce rokitnika przyspieszają trawienie, pobudzają apetyt, a duża ilość witaminy C wzmacnia odporność i działa wzmacniająco.
Tasznik
Tasznik chwast pospolity trudny do wytępienia, występujący na polach, pastwiskach, ugorach, pod płotami. Na wiosnę wypuszcza rozetę liści przyziemnych, później prostą łodygę dochodzącą do 50 cm wysokości.
Wiązówka błotna
Lecznicze właściwości wiązówki błotnej wykorzystywane były od bardzo dawna. Ma właściwości przeciwgorączkowe i przeciwbólowe. Roślina jest bogatym źródłem salicylanów, które w XIX wieku zostały z niej wyekstrahowane. Niedługo potem zsyntetyzowano bardzo podobną substancję, która dzisiaj szeroko znana jest na całym świecie - aspirynę. Surowcem zielarskim są kwiaty wiązówki oraz ziele. Najważniejszymi substancjami czynnymi wiązówki są glikozydy fenolowe (salicyna, spireina), garbniki, flawonoidy (m.in. hiperozyd, kwercetyna), olejek eteryczny, kwasy organiczne (jak np. kwas salicylowy), antocyjany i sole mineralne. Olejek eteryczny ma bardzo przyjemny zapach - kwiaty wiązówki wydzielają migdałowy zapach. Wiązówka błotna ma działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne, przeciwgorączkowe, bakteriostatyczne, napotne, odtruwające, żółciopędne, moczopędne, ściągające, przeciwkrwotoczne, reguluje przemianę materii i metabolizm.
Szczaw polny
Roślina wieloletnia, dwupienna, dorastająca do 30 cm wys., pospolita na polach, łąkach, pastwiskach, ugorach. Tworzy różyczkę oszczepowatych liści. Kwitnie od kwietnia do listopada. Owoc – orzeszek 3-graniasty, 1 mm długości i 0,75 mm szerokości, zaostrzony, jasnobrunatny, połyskujący. Preferuje gleby o niskiej zawartości wapnia, piaszczyste i lekkie. Zawiera głównie; kwas szczawiowy, szczawiany, witaminę C i glikozydy.
Wiesiołek
Wiesiołek dwuletni dorasta do 100 cm wysokości, łodygę ma najczęściej pojedynczą mocną, szorstką i owłosioną. Liście ma długie owalne z czubkiem, średniozielone, w pierwszym roku układają się w rozetki, a w następnym wzdłuż łodygi. Kwitnie od wczesnego lata do połowy jesieni. Kwiaty wiesiołka otwierają haczykowato wygięty kielich o zmierzchu, płatki zaś przy księżycu witają noc delikatnym słodkim zapachem i tajemniczym fosforyzującym światłem. Owocem jest podłużnie jajowata , wydłużona wąska 4 – klapowa torebka z drobnymi okrągłymi nasionkami oleistymi, koloru beżowego.Wiesiołek zawiera bardzo cenne nienasycone kwasy tłuszczowe: kwas gamma – linolenowy, i kwas linolowy, a także flawonoidy, kauczuk, fitosterole, kwasy i garbniki. Liczne badania wykazały, że olej z wiesiołka pomaga na ustabilizowanie poziomu ciśnienia krwi, wspomaga leczenie chorób skórnych, obniża poziom złego cholesterolu, zmniejsza groźbę zakrzepów naczyniowych, drętwienie i osłabienie nóg w początkowych stadiach stwardnienia rozsianego. Innymi słowami: zioło cudo. Nic tylko jeśc.

Strona wykorzystuje pliki cookies. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia przeglądarki.